Приключвал всичките си дела в срок при свръхнатовареност, направил три преюдициални

...
Приключвал всичките си дела в срок при свръхнатовареност, направил три преюдициални
Коментари Харесай

Съдия в Несебър шашна проверяващи, предложиха го за отличие

Приключвал всичките си каузи в период при свръхнатовареност, направил три преюдициални запитвания към Съда на Европейски Съюз, взел участие в образования и изследвания

Висшият правосъден съвет (Съдийската колегия) отличи млад арбитър от Несебър . Става въпрос за Валери Събев, който се оказа свръхнатоварен, само че все пак завършва всичките си каузи в период.

На последното си съвещание във вторник членовете на Висш съдебен съвет утвърдиха единомислещо да поощрят съдията с отличие „ служебна признателност и грамота, за проявен висок професионализъм, образцово осъществяване на служебните отговорности и високи нравствени качества “.

Предложението идва от Росица Темелкова – ръководител на Окръжен съд-Бургас. То пък е предизвикано от планова инспекция на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), осъществена през 2023 година за интервала 2021 – 2022 година в Районен съд-Несебър, както изясни на съвещанието на Висш съдебен съвет Драгомир Кояджиков.

В акта за резултатите от инспекцията е обърнато изключително внимание на правораздавателната активност на арбитър Събев, като са регистрирани отлични индикатори, без позволени просрочия през проверявания интервал. За двете години са му разпределени общо 1453 бр. каузи, като дружно с несвършени от минал интервал е разгледал 1653 каузи и завършил 1445 броя, показват от Висш съдебен съвет.

Проверяващият екип е отчел, че през годините, както и все още на инспекцията, арбитър Събев работи умело, задълбочено и интензивно, което постанова извод за образцово осъществяване на служебните му отговорности. Той е изготвил три преюдициални запитвания , отправени до Съда на Европейския съюз, по цивилен и наказателни каузи, формирани пред Районен съд – Несебър. Въпреки високата действителна натовареност при разглеждане и привършване на делата, той е взел участие като учител в образования, проведени от НИП, както и в работни групи и проучвателен общности, свързани с разбор на правосъдната процедура по някои производства по закона за наследството и фамилния кодекс, осведомят още от Висшия правосъден съвет.

Справка с акта от инспекцията на ИВСС в Несебър демонстрира, че арбитър Събев фактически е впечатлил съществено комисията.

„ С отлични индикатори и без позволени просрочия през целия интервал се откроява работата на арбитър Валери Събев, което е похвално и би трябвало да бъде отличено. Съдия Нина Моллова-Белчева също през 2022 година няма просрочени решения “, се показва в документа.

„ Показателно е, че арбитър Събев няма въобще просрочени актове през двете проверявани години, арбитър Нина Моллова-Белчева през 2022 година няма просрочени решения. Останалите съдии са позволили просрочия. Предвид горното, като отчитаме старанието и осъществената работа, проверяващият екип предлага съдиите в РС-Несебър да продължат напъните си за недопускане на просрочия и изговаряне на правосъдните решения в периода по член 235 Граждански процесуален кодекс. Похвално е старанието на арбитър Събев, който няма нито един отложен акт по цивилен каузи, без значение от натоварването, през интервала на инспекцията и през 2023 година, което би трябвало да бъде поощрено от административния началник на съда “, написа още в акта.

„ Проверяващият екип намира, че би трябвало да бъде маркирана и откроена работата на съдиите и на правосъдните чиновници в РС-Несебър, което оставя отлични усещания. Анализът на тестваните цивилен каузи и получената от съда информация демонстрират отличната процедура на арбитър Валери Събев, който не е позволил нито един отложен акт през проверявания интервал и през 2023 година, през годините е работил умело, задълбочено и интензивно, което би трябвало да бъде поощрено “, показват проверяващите.

Справка на „ Флагман “ демонстрира, че Събев е роден през 1985 година в Горна Оряховица. Завършил е право във Великотърновския университет . Стартирал е като правосъден асистент, станал е младши арбитър през 2013 година в Окръжен съд-Велико Търново. В РС-Несебър е от 2015 година Придобил е статут на несменяемост през 2019 година В момента е с сан „ арбитър в апелативен съд “.

Препоръка Валери Събев да бъде отличен е дала и председателката на съда в Несебър Мария Берберова.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР